SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wpc sfd

  • O zielonej herbacie (Camellia sinensis L.) powiedziano i napisano już wiele, ale moim zdaniem ciągle za mało. W 2020 na jej temat pojawiło się w bazie danych Google ponad 61 tys. tekstów, w 2021 r. ponad 51 tys. artykułów, w 2022 r. ponad 31 tys. Najwyraźniej zielona herbata ma w sobie „coś”. Od dawna jest składnikiem wielu preparatów i nie stało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1498 Data: 2022-07-20 06:30:02
  • Czym właściwie jest gluten? Kto powinien unikać glutenu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3974 Data: 2018-04-17 11:26:15
  • Dużo i intensywnie trenujesz? Dobrze wiesz, jak ważne jest być w pełni sił, w pełni zregenerowanym i gotowym do podjęcia kolejnego wysiłku fizycznego. Przy częstych treningach prawidłowa regeneracja jest kluczowa. Na szczęście przy pomocy diety i odpowiedniego trybu życia możemy w dużej mierze przyczynić się do poprawy regeneracji. Jak to zrobić? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11721 Data: 2018-06-22 17:30:39
  • Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3624 Data: 2022-03-01 09:50:59
  • Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2009 Data: 2018-10-09 12:36:29
  • Białka serwatkowe są jednymi z najchętniej wykorzystywanych legalnych środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2758 Data: 2022-09-30 08:31:22
  • Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4267 Data: 2020-06-19 13:49:57
  • Jaglane Monte low fat

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 100 g kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka + kilka łyżek - ja użyłam 2% 3/4 szklanki wody 30 g izolatu creme brulee 25 g wpc carmel nugat 15 g ksylitolu 15 g kakao Jak wykonać: Kaszę wsypać na sitko i przepłukać kolejno zimną wodą - wrzątkiem - znów zimną wodą i znów wrzątkiem. Zabieg konieczny by pozbyć się nieprzyjemnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4064 Data: 2018-02-21 22:00:40
  • [...] Dzikiego białka 20 g WPC w ulubionym smaku 25 g mąki gryczanej 50 g owoców w żelu olej kokosowy do spryskania patelni Jak wykonać: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy mąkę i wpc i miksujemy razem. Na rozgrzanej patelni smażymy mini omlety. Podajemy z ulubionymi owocami w żelu. U mnie królują wiśnie. Wartości odżywcze: Cała porcja to 270 kcal. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7291 Data: 2019-05-16 12:56:03
  • Suplementacja sportowa jest często konieczna, gdyż ilość substancji bioaktywnych w produktach żywnościowych jest uszczuplona i dostarczenie odpowiedniej podaży, która będzie wykazywała działanie biologiczne, będzie niełatwe. Jednak wiele osób, stosując suplementację, zaczyna ignorować jej pierwotne przeznaczenie, stawiając na pierwszym miejscu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3155 Data: 2017-04-20 07:51:45
  • Zalety odżywki białkowej

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4292 Data: 2017-07-06 08:49:17
  • Masło orzechowe - smakowity dodatek w diecie sportowca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11522 Data: 2017-07-28 09:59:04
  • Czego potrzebujemy: 200 g jogurtu naturalnego 20 g WPC o smaku czekoladowym 8 g kakao 30 g Cherry in Jelly do dekoracji - borówki, truskawki, czekolada, mięta, ulubione ciasteczka z ALLNUTRITION Jak wykonać mus czekoladowo - wiśniowy: Jogurt, WPC, kakao oraz frużelinę miksujemy około minuty na wysokich obrotach. Mus przekładamy do szklanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2198 Data: 2019-05-21 00:59:04
  • Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6710 Data: 2020-02-13 13:45:26
  • Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2215 Data: 2019-08-26 09:52:57
  • Praliny z batatów

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy 180 g ugotowanego batata 110 g kremu Nutwhey almond cinnamon 60 g mąki kokosowej 50 g syropu klonowego 45 g WPC Protein Plus smak toffee with cofee 40 g kakao Jak zrobić Ugotowanego batata rozgniatamy widelcem i dodajemy kolejno wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2385 Data: 2018-03-10 10:16:59
  • Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1650 Data: 2022-03-11 08:23:11
  • Czy soja obniża testosteron?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2459 Data: 2019-08-12 07:52:05
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3767 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1321 Data: 2022-11-18 18:35:23